Film The Iron Lady over oud-premier die lijdt aan dementie

Hilvarenbeek, 8 mei 2018

Toen ze nog premier van het Verenigde Koninkrijk was, verwierf Margaret Tatcher de bijnaam ‘Iron Lady’. Dat was vanwege haar onverzettelijkheid. Maar aan het eind van haar leven was daar weinig meer van over, ze leed aan dementie. De gelijknamige film is op dinsdag 22 mei te zien in Elckerlyc, aanvang 19.30 uur.


Het wordt een bijzondere voorstelling want voor de Vergeten Tuin is het thema van de film aanleiding om de problematiek van dementie nog eens over het voetlicht te brengen. Huisarts Rens Henquet, die erg betrokken is bij de ouderenzorg, houdt voor de vertoning van de film een inleiding. En na afloop is er gelegenheid om in de foyer na te praten over het onderwerp. 

 The Iron Lady, die in 2011 in première ging, was een groot succes. Dat was vooral te danken aan topactrice Meryl Streep die in de huid van Margaret Tatcher kroop.  Dat deed ze werkelijk subliem, en voor haar rol werd ze onder meer beloond met een Oscar en een Golden Globe.

Tatcher trad in 1979 aan als premier van Groot-Brittannië, in een tijd dat het land in een chaos verkeerde. Ze bond de strijd aan met de dan nog oppermachtige vakbonden, bezuinigde fors op de overheidsuitgaven en gaf het bedrijfsleven ruim baan – het neoliberalisme was geboren. Haar aanpak riep heel veel weerstand op, maar ze gaf geen duimbreed toe. Vandaar de bijnaam ‘IJzeren Dame’. In 1990 delfde ze, door toedoen van haar eigen partij (de Conservatieven), toch het onderspit.

De film gaat over Tatcher aan het eind van haar leven. Haar man is al overleden en haar geheugen laat haar steeds meer in de steek. Ze is soms ronduit verward, en is nog maar een schim van de harde politica die door roeien en ruiten ging. 

 

 

Binnenkort in CC Elckerlyc

Achter 't raadhuis 2
5081 BA Hilvarenbeek
013 - 505 06 63
info@elckerlyc.nu

OVER ELCKERLYC

Cultureel Centrum Elckerlyc biedt een sfeervol podium voor uiteenlopende activiteiten voor en door de inwoners van de Hilvarenbeek. Op het gebied van theater, muziek, swing, cabaret, dans, literatuur en film. De moderne accommodatie is ook beschikbaar voor o.a. zakelijke evenementen, informatiebijeenkomsten, borrels. Lees verder

© 2014 Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek