‘Man in de knoop’ documentaire over beladen onderwerp

Hilvarenbeek, 8 mei 2018

Zelfdoding is nog steeds een onderwerp waar niet gemakkelijk over gesproken wordt. Regisseur Frans Bromet en journalist Nathan Vos maakten een documentaire over dit beladen onderwerp. Specifiek over zelfmoord onder mannen. Op 9 mei is er een voorvertoning in Elckerlyc, aanvang 19.00 uur. Later dit jaar is de documentaire te zien op NPO1 (KRO-NCRV).


Jaarlijks maken in Nederland volgens het CBS bijna negentienhonderd mensen een eind aan hun leven. Het gaat twee keer zo vaak om mannen dan om vrouwen. Een opvallend verschil dat volgens Bromet en Vos weinig aandacht krijgt. Zij willen dat doorbreken met de documentaire ‘Man in de knoop’. De makers doen dat aan de hand van gesprekken met drie weduwen, wier man zelfmoord pleegde. Ze proberen erachter gekomen wat hun echtgenoten tot die wanhoopsdaad bracht. 

 Frans Bromet (1944) heeft een lange staat van dienst als cameraman en meer in het bijzonder documentairemaker. Hij studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en was later onder meer cameraman bij films als ‘Ciske de Rat’ en ‘Op hoop van zegen’.
Hij maakte vooral naam met opmerkelijke documentaires over onderwerpen in het dagelijks leven waarbij hij vanachter zijn filmcamera vragen stelt aan de hoofdpersoon. Succesvol was hij met zijn serie ‘Buren’ waar 75 afleveringen op tv werden uitgezonden. 
In de documentaires van Bromet wordt niets in scene gezet. 'Voor mijn camera komen alleen nog maar echte mensen met hun eigen, authentieke verhalen'. In 2017 kreeg hij de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele oeuvre.[1]

Nathan Vos (1971) is hoofdredacteur van Zin magazine. Eerder werkte hij voor De Telegraaf, Het Parool en De Wereld Draait Door. Hij schrijft graag over persoonlijke ontwikkeling, reizen, muziek en literatuur. Hij schreef in 2017 het boek 'Man o Man' dat gaat over de zelfmoord van ‘zijn lieve, verstandige en heel lang best gelukkige broer David’. 

Op de foto Nathan Vos, beeld uit boektrailer gemaakt door Frans Bromet 

Binnenkort in CC Elckerlyc

Achter 't raadhuis 2
5081 BA Hilvarenbeek
013 - 505 06 63
info@elckerlyc.nu

OVER ELCKERLYC

Cultureel Centrum Elckerlyc biedt een sfeervol podium voor uiteenlopende activiteiten voor en door de inwoners van de Hilvarenbeek. Op het gebied van theater, muziek, swing, cabaret, dans, literatuur en film. De moderne accommodatie is ook beschikbaar voor o.a. zakelijke evenementen, informatiebijeenkomsten, borrels. Lees verder

© 2014 Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek