Tonio, aangrijpende film over familiedrama

Hilvarenbeek, 20 november 2017

Een persoonlijk drama dat resulteert in een indrukwekkend boek: Tonio. Zoon van schrijver A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, die op eerste Pinksterdag 2010 omkwam bij een verkeersongeval. Paula van der Oest verwerkte het boek tot een aangrijpende film, op donderdag 23 november te zien in Elckerlyc. Aanvang 20.00 uur.


‘Een requiemroman’, zo noemt Van der Heijden, geboren en getogen in Geldrop, het boek dat is opgedragen aan zijn kind. Na de eerste klap van het dramatische nieuws herpakt Van der Heijden zich en legt zich toe op daar waar hij goed in is. Minutieus reconstrueren wat er zich heeft afgespeeld rondom het fatale ongeval. Hij verwoordt zijn verdriet in een roman die de lezer vanaf de eerste pagina geboeid houdt.

Regisseuse Paul van der Oest nam de uitdaging aan om het boek van 660 pagina’s te verfilmen. Van der Heijden was onder de indruk van het resultaat. "De intensiteit van het papier is naar het filmdoek overgebracht", aldus Van der Heijden tegenover NU.nl.  

 "Ik ben er in de loop der jaren beter aan gewend geraakt om erover te praten. Als iemand mij iets vraagt over Tonio, geef ik antwoord.” Toen producent NL Film en Van der Oest vroegen of zij een filmbewerking van het boek mochten maken, was er enige aarzeling.

Teugels in handen

 "Het is niet zomaar een verhaal dat je graag uit handen geeft om te laten verfilmen", legt Van der Heijden uit. "Zolang je zelf een verhaal schrijft, heb je de teugels in handen. Het is bij een film afwachten wat een regisseur ermee doet. Ik wilde niet dat de figuur Tonio verminkt zou worden."

De film in 2016 leek de grote kanshebber voor het belangrijkste Gouden Kalf, de prijks voro de beste Nederlandse film. Maar uiteindelijk bleek de film Brimstrone de grote winnaar. InTonio spelen Chris Peters, Pierre Bokma, Stefan van Leersum en Rifka Lodeizen de hoofdrol.

Foto: omslag van de roman van A.F.Th. van der Heijden, Uitgeverij De Bezige Bij.

 

 

 

Binnenkort in CC Elckerlyc

Achter 't raadhuis 2
5081 BA Hilvarenbeek
013 - 505 06 63
info@elckerlyc.nu

OVER ELCKERLYC

Cultureel Centrum Elckerlyc biedt een sfeervol podium voor uiteenlopende activiteiten voor en door de inwoners van de Hilvarenbeek. Op het gebied van theater, muziek, swing, cabaret, dans, literatuur en film. De moderne accommodatie is ook beschikbaar voor o.a. zakelijke evenementen, informatiebijeenkomsten, borrels. Lees verder

© 2014 Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek