Lezing dirigent Jac van Steen over de muziek van Mozart

Hilvarenbeek, 2 januari 2018

In het laatste weekend van januari staat Elckerlyc in het teken van de voorstelling ‘Impresario’, de eerste Beekse familie-opera, gebaseerd op werk van Mozart. Die wordt algemeen beschouwd als een van de grootste componisten aller tijden. De bekende dirigent Jac van Steen schetst op zondag 21 januari in een lezing het korte en stormachtige leven van deze componist en muzikant uit Salzburg. Tijdens de lezing wordt muziek van Mozart uitgevoerd. Aanvang 11.00 uur.


Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) was een muzikaal wonderkind. Als driejarige zat hij al achter het klavier en als vijfjarige componeerde hij waarschijnlijk zijn eerste – zij het korte – muziekstuk. Als zesjarige stond hij op de grote podia van Europa. Hij was nog geen tien jaar toen hij zijn eerste symfonie schreef. Toen hij 35 jaar oud stierf had hij een eindeloze lijst composities op zijn naam staan.

Jac van Steen heeft zich in werk en leven van Mozart verdiept. Van Steen is een in Esbeek woonachtige, internationaal befaamde orkestdirigent. Hij studeerde aan het Brabants Conservatorium en is sedertdien een veelgevraagd dirigent in eigen land, maar vooral ook in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland stond hij onder andere voor het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch, het Nederlands Philharmonisch en de drie radio-orkesten.
In Duitsland was hij chef-dirigent  en algemeen zakelijk directeur van het Deutsches Nationaltheater Weimar (2002 – 2005), maar ook chef-dirigent van de Staaskapelle Weimar, gastdirigent bij de Bochumer Symphoniker en chef-dirigent bij de Nürnberger Symphoniker. Ook orkesten in Berlijn, Halle, Wiesbaden, Teutlingen, Dordmund en nog vele andere plaatsen stonden onder zijn leiding.

In het Verenigd Koninkrijk stond hij voor het befaamde BBC Symphony Orchestra en voor het BBC Philharmonic Orchestra Manchester. Het BBC National Orchestra of Wales leidde hij in het kader van de proms-concerten in Londen. Maar ook het London Sinfonietta en het Royal Scottish Orchestra hebben kennis gemaakt met zijn baton (dirigeerstokje).

DE LEZING IS UITVERKOCHT

Binnenkort in CC Elckerlyc

Achter 't raadhuis 2
5081 BA Hilvarenbeek
013 - 505 06 63
info@elckerlyc.nu

OVER ELCKERLYC

Cultureel Centrum Elckerlyc biedt een sfeervol podium voor uiteenlopende activiteiten voor en door de inwoners van de Hilvarenbeek. Op het gebied van theater, muziek, swing, cabaret, dans, literatuur en film. De moderne accommodatie is ook beschikbaar voor o.a. zakelijke evenementen, informatiebijeenkomsten, borrels. Lees verder

© 2014 Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek