- Uitwisselingsconcert Gelders Fanfare Orkest en Koninklijke Harmonie Orpheus

Theaterconcert
Normaal: € 6,50

Gelders Fanfare Orkest
Passie voor muziek
Het Gelders Fanfare Orkest (GFO) bestaat uit ongeveer vijfenzestig enthousiaste leden en komt uit in de hoogste divisie, de Concertdivisie. De leden zijn gevorderde
amateurs, conservatoriumstudenten en beroepsmusici die lid zijn geworden vanhet GFO uit enthousiasme voor hun instrument en voor de fanfaremuziek. Behalve
in het GFO spelen de leden veelal bij de muziekvereniging in hun eigen woonplaats.

Doelstelling
Het GFO promoot het fanfareorkest en de fanfaremuziek. Daarnaast levert het orkest een bijdrage aan het introduceren van vernieuwende elementen binnen de
fanfaremuziek. Bijvoorbeeld door het verstrekken van compositieopdrachten en het spelen van werken van nieuwe componisten. Het orkest biedt zijn muzikanten
de uitdaging muziek te maken op zo hoog mogelijk niveau.

Activiteiten
Om deze doelstellingen te verwezenlijken geeft het GFO regelmatig concerten, zowel binnen als buiten de provincie Gelderland. Daarnaast werkt het orkest
geregeld mee aan muzikale projecten, eindexamens van conservatoriumstudenten en open dagen. Ook organiseert het orkest jaarlijks het “Jong Solistenproject”.
Hierbij worden veelbelovende, jonge muzikanten uitgenodigd om een solistisch optreden te verzorgen tijdens het Nieuwjaarsconcert van het GFO.

Het programma op 27 mei is: 
Festival Bells – Thomas Doss
Shapes – Harrie Janssen
Psalm 19 – Hardy Mertens (met klarinetkwartet)
Remembrance Day – Jacob de Haan
Variations-Paris,1846 – Philip sparke.
 
Koninklijke Harmonie Orpheus
Al meer dan 150 jaar jong!
De Koninklijke Harmonie Orpheus werd opgericht op 15 september 1864 en kan terugkijken op een rijke en succesvolle historie. Bij haar 90-jarig bestaan kreeg de harmonie het predicaat “koninklijk” vanwege haar bijzondere diensten voor de stad Tilburg.
Muzikale successen
Sinds 1948 komt het orkest uit in de eerste divisie van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM). In 1951 werd Orpheus de eerste landskampioen van Nederland in deze hoogste afdeling en wist deze titel nogmaals te veroveren in 1995. Ook werden internationale successen behaald. Tijdens de UNESCO-concoursen in het Franse Vichy wist Orpheus zowel in 1952 als in 1959 alle onderdelen te winnen. Vanaf 1983 tot heden behaalde het orkest een onafgebroken reeks eerste prijzen met onderscheiding tijdens de concoursdeelnames.
Wereld Muziek Concours
In 1997 nam de harmonie deel aan de 13e editie van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en presteerde uitzonderlijk als debutant in de Concertfadeling. Met een score van 341,5 punten verwierf het orkest een eerste prijs met het predicaat “zeer goed” en plaatste zich daarmee op de vierde positie van de toenmalige wereldranglijst.
Op de KNFM-concoursen in 2003 en 2007 behaalde Orpheus eerste prijzen met onderscheiding. Beide keren werd de eerste plaats in de nationale top-3 van de vaandelafdeling veroverd en dat werd beloond met het Erediploma van de KNFM. In 2013 nam Orpheus wederom succesvol deel aan het concertconcours te IJsselstein. Met maar liefst 92,5 punten behaalde het orkest een 1e prijs met onderscheiding en eindigde daarmee in de landelijke top-3 van harmonieorkesten in de 1e divisie.
Hardy Mertens
De Koninklijke Harmonie Orpheus telt momenteel circa 60 leden. Sinds eind 2002 staat de harmonie onder leiding van Hardy Mertens, die als docent verbonden is aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hardy Mertens geniet tevens bekendheid als verdienstelijk componist van tientallen werken, die wereldwijd worden uitgevoerd.
Onze uitdagingen
Orpheus treedt regelmatig op met zowel gerenommeerde gastsolisten als met solisten uit de eigen gelederen en concerteert graag met musici uit andere disciplines. Zo organiseerde Orpheus in 2006 een uniek cross-overconcert met de metalformatie “After Forever” in een uitverkochte grote zaal van de Tilburgse poptempel 013. In 2008 verraste het orkest het publiek in de bomvolle concertzaal van Theaters Tilburg met een bruisende Spaans getinte synthese van muziek, dans, schilderkunst en Flamenco. In 2009 vierde Orpheus haar 145-jarig bestaan en trakteerde thuisstad Tilburg op het “Orpheus Festival”. Twee dagen lang gaven meer dan 20 Tilburgse verenigingen concerten in de Interpolistuin. In 2010 begeleidde Orpheus een optreden van de Limburgse troubadour Gé Reinders in 013.
Concertreizen
Orpheus brengt regelmatig muzikale bezoeken aan het buitenland. Zo werd in april 2007 een concertreis gemaakt naar het Italiaanse San Paolo d’Argon, nabij Bergamo. In 2009 ging de reis naar Dresden en in 2011 naar Mulhouse. In april 2012 viel het orkest de grote eer ten deel om het galaopeningsconcert te verzorgen van het prestigieuze internationale topconcours Flicorno d’Oro in het Italiaanse Riva del Garda. Eind 2014 werd de plaats Oberhundem in het Duitse Sauerland verrast op een muzikaal bezoek van Orpheus.

Orpheus speelt na de pauze het volgende programma:
Hymne – Arend Gerds
Reflections, deel 1 en 3 – Henk badings
Op Hoop van Zegen – Rogier van Otterloo
Armageddon – Hardy Mertens
Chupito Ramiro – Hardy Mertens

Achter 't raadhuis 2
5081 BA Hilvarenbeek
013 - 505 06 63
info@elckerlyc.nu

OVER ELCKERLYC

Cultureel Centrum Elckerlyc biedt een sfeervol podium voor uiteenlopende activiteiten voor en door de inwoners van de Hilvarenbeek. Op het gebied van theater, muziek, swing, cabaret, dans, literatuur en film. De moderne accommodatie is ook beschikbaar voor o.a. zakelijke evenementen, informatiebijeenkomsten, borrels. Lees verder

© 2014 Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek