Ad Smeijers in het Schrijverscafé

Hilvarenbeek, 7 maart 2018

“Mijn mening uit ik in de columns die ik met veel zwoegen schrijf!”

Een uur met een Beekse schrijver die vertelt en voorleest uit eigen werk. Dat is de formule van het Schrijverscafé in de bibliotheek in C.C. Elckerlyc. Het publiek is daarbij welkom en kan gerust deelnemen aan de discussie. Dat gaat zeker gebeuren met het Schrijverscafé op vrijdagavond 16 maart, wanneer Ad Smeijers te gast is. Hij is bekend vanwege zijn columns waarin hij zijn mening over allerlei zaken ten beste geeft. En daar kan hij als geen ander over praten! Aanvang van de avond is om 19.30 uur. De toegang is gratis.


Door Kees van Kemenade

“Je mag mij wel een echte Beekse jongen noemen, en een oorlogskind bovendien. Mijn wieg stond op de Varkensmarkt, waar ik op 3 februari 1944 geboren ben.”  Voor Ad Smeijers is dat niet zomaar een opmerking, want hij verloor zijn vader in de nadagen van de oorlog nog voor hij zijn eerste levensjaar had voltooid. “Zo groeide ik op met mijn broer Jan, samen in één bed, met nog twee zussen. Het was een kinderrijke buurt, in ieder huis was er wel een Jan, behalve als zij er alleen meisjes hadden. Met een Indianenkreet werden we opgeroepen om naar buiten te komen, om te gaan voetballen, want dat deden we, de hele dag.” Vlakbij was de Petrus Canisiusschool van Meester van Meel. Het hoofd stuurde de jonge Ad naar de Mulo in Tilburg. “Dat was De la Salle Mulo. Toen ik die doorlopen had, ging ik naar de onderwijzersopleiding bij de Fraters van Tilburg, de Stanislaus Kweekschool. Ik kon goed leren en zoveel keus in studierichtingen was er niet.” Zoals elke jongen in die jaren verslond Ad Smeijers boeken. Lezen dat deed je toen als je eens een verloren uur had. “De Pim Pandoerreeks en later Arendsoog, dat waren mijn favorieten. Zo werd je in je gedachten meegevoerd naar plekken waar je anders nooit zou komen.” Ad werd onderwijzer eerst verbonden aan de ziekenhuisschool van het St. Elizabeth, later aan de Methylschool en aan de Tilburgse St. Jozefmavo. Zoals elke onderwijzer studeerde hij in de avonduren om een akte te halen. Hij werd wiskundeleraar en bleef dat tot zijn pensionering.

Mensen prikkelen

Maar hoe ben je aan het schrijven geraakt? Het begon bij Ad allemaal met de hobby van de man: fietsen. “Ik ben oprichter van de Rijwiel Toerclub en Hilvarenbeek en begon met het schrijven van stukjes in de Hilverbode en het Beeks weekblad. Het ging steeds over de geneugten van het fietsen. Daarnaast schreef ik steeds ook stukjes in de bladen van de scholen of het ziekenhuis waar ik werkte. Maar mijn columns schrijven daar ben ik pas in 1997 mee begonnen. Ik was al vroeg betrokken bij de VLOH en zat in het bestuur van de lokale radio. Op verzoek ben ik columns gaan schrijven, die ik voor de radio liet horen. De bedoeling was een serie van vijftig, maar toen die voltooid was ben ik na een poos met nieuwe afleveringen begonnen. “ Een column is een populair genre; geen krant of tijdschrift kan zonder. “Voor mij moet het wel altijd een raakvlak hebben met Hilvarenbeek. Ik hoor of lees iets en daar moet ik op reageren. Er zit dus altijd een mening in. Vaak ook iets onverwachts, want je wil de mensen prikkelen om erover na te denken. Ik schrijf ook naar een pointe toe. Je moet er niet te licht over denken, want het is flink zwoegen. Steeds opnieuw beginnen, steeds weer zinnen veranderen, net zolang tot ik tevreden ben met mijn column. De voldoening krijg ik doordat mensen erop willen reageren.” Als een van de weinige Bekenaren heeft Ad Smeijers zelfs een column geplaatst gekregen in De Volkskrant. En dat wil toch wel wat zeggen!

Ad Smeijers heeft zich toegelegd op korte stukken tekst, ook wel  columns genoemd, waarin hij zijn mening ten beste geeft.

Binnenkort in CC Elckerlyc

Achter 't raadhuis 2
5081 BA Hilvarenbeek
013 - 505 06 63
info@elckerlyc.nu

OVER ELCKERLYC

Cultureel Centrum Elckerlyc biedt een sfeervol podium voor uiteenlopende activiteiten voor en door de inwoners van de Hilvarenbeek. Op het gebied van theater, muziek, swing, cabaret, dans, literatuur en film. De moderne accommodatie is ook beschikbaar voor o.a. zakelijke evenementen, informatiebijeenkomsten, borrels. Lees verder

© 2014 Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek