Schrijverscafé met Henk Mangnus

Hilvarenbeek, 1 december 2017

Een uur Schrijverscafé met Henk Mangnus “Tijdens het lopen valt de wereld om je heen even weg!” De Duitse taal, sport en voeding zijn de drie constanten in het leven van Henk Mangnus en alle drie figureren zij prominent in zijn werk als schrijver. Op vrijdag 15 december kan men kennis maken met de ideeën en met de boeken van deze sportman tijdens het Schrijverscafé in de bibliotheek, in C.C. Elckerlyc. Interviewer van de avond is Ad van Gool. Het Schrijverscafé begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.


Door: Kees van Kemenade

“Neem nu een worteltje. Eet het, maar met zo min mogelijk bewerkingen. Als je het raspt, dan gaat het snel corroderen en verlies je kwaliteit. Koken of bakken, dan wordt het nóg minder. Een enorm verlies aan vitaminen, enzymen en mineralen. Conserveren in een blik doet dat ook en als jij het dan nog eens verhit, dan houd je eigenlijk niks meer over. Wat mij betreft zou iedereen zo natuurlijk mogelijk moeten koken, dus met geen of zo min mogelijk bewerkingen.” Henk Mangnus heeft uitgesproken meningen over voeding en publiceerde daarover een tweetal boeken. ‘Levenskwaliteit door optimale voeding’ en ‘Sport, voeding en prestaties’. “En het werkt! Ik ben ver in de zeventig en sport nog steeds. Ik kan mij uit niet herinneren in de afgelopen jaren ooit een pil te hebben geslikt.” Het was ook de sport die hem tot het nadenken over voeding bracht. De meeste mensen kennen hem wel, vaak alleen rennend door het buitengebied. “Ik ben niet zo competitief ingesteld en hoef mij niet voortdurend met anderen te vergelijken. Het gaat om mijn eigen prestatie. Oorspronkelijk ben ik volleybalspeler. Nogal lang en dat is een voordeel. Fietsen trok mij ook. Op de race fiets, maar ook de cyclocross. Dat is een combinatie van fietsen en lopen. Dat laatste moet je trainen en zo is mijn liefde voor de duurloop ontstaan.”

Langeduur lopen
Over het lopen van lange afstanden publiceerde hij “Lopen. Van beginner tot marathonloper” en samen met Mattie de Vugt ‘Trainingsschema’s voor lopers’. Dat laatste boek werd in het Duits vertaal. Boeken voor lopers, want hij wil ook graag anderen de helpende hand bieden. Je kunt er niet zomaar aan beginnen, dat leidt tot problemen, maar met wat tips van een routinier kan iedereen zich aan de duurloop wagen. Wat er zo leuk is aan het lopen van grote afstanden? Voor Henk Mangnus is dat niet moeilijk uit teleggen. “Het is in de eerste plaats gezond om je lijf af en toe flink in te spannen. Maar er is ook het psychologische element is belangrijk. Tijdens de duurloop valt de wereld even weg, ook alles wat je gewoonlijk zwaar valt. Daar ben je dan even niet mee bezig. Ten derde is er ook het sociale aspect van samen lopen. Niet als wedstrijd, maar in een groep. Voor mijzelf komt er ook de liefde voor de natuur bij. Genieten als je in het buitengebied loopt en verschillende vogels op je pad ontmoet. Op den duur ken je ze allemaal.”

Duitse taal
Henk Mangnus werd in 1941 in Boschkapelle in Zeeuws-Vlaanderen geboren. Hij belandde toevallig in Hilvarenbeek toen hij in 1965 een baan als leraar Duits kreeg op het Pauluslyceum in Tilburg en een woning zocht. “Ik studeerde Duits aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Taalkunde, grammatica, en vooral ook literatuur hebben mij steeds geïnteresseerd. Maar ook economie heeft mij altijd aangetrokken. Alleen en samen met anderen, vooral Bob Duijvestijn, ben ik daarover gaan publiceren.” De rij boeken over deelgebieden binnen het onderwijs in de Duitse taal heeft inmiddels imposante proporties aangenomen. Henk Mangnus pikt er zomaar eentje uit. “Dit is een boek over het Duits als handelstaal. Welke woorden en uitdrukkingen kom je tegen. Iedereen gooit het maar op Engels, maar wij moeten niet vergeten wat onze belangrijkste handelspartner is. Juist Duitsland; en dus loont het zeker de moeite je in de ook mooie taal te verdiepen.” Sportman Henk Mangnus ontwikkelde zich van duursporter tot voedingsprofeet.

Binnenkort in CC Elckerlyc

Achter 't raadhuis 2
5081 BA Hilvarenbeek
013 - 505 06 63
info@elckerlyc.nu

OVER ELCKERLYC

Cultureel Centrum Elckerlyc biedt een sfeervol podium voor uiteenlopende activiteiten voor en door de inwoners van de Hilvarenbeek. Op het gebied van theater, muziek, swing, cabaret, dans, literatuur en film. De moderne accommodatie is ook beschikbaar voor o.a. zakelijke evenementen, informatiebijeenkomsten, borrels. Lees verder

© 2014 Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek