Schrijverscafé met Jan Smulders “Ontzettend veel werk in een traag leven!”

Hilvarenbeek, 26 oktober 2017

Een echte man uit de Kempen dat is Jan Smulders. Geboren in Oostelbeers in 1954 en nu al weer jaren woonachtig in Diessen. Met een warme interesse voor het leven van de mensen om hem heen. Tijdens het Schrijverscafé op vrijdag 17 november vertelt hij er een uur lang over en leest hij voor uit zijn boeken. De aanvang van de avond, in de bibliotheek in C.C. Elckerlyc, is om 19.30 uur; de toegang is gratis.


Door: Kees van Kemenade

“Dit is een van mijn drie boeken, die ik heb gepubliceerd: ‘Zo nietig is de mens’. De ondertitel zegt het al: ‘Markante Levensportretten’. Ik heb altijd gehouden van de verhalen die gewone mensen te vertellen hebben. Waarom?” Ondertussen opent Jan Smulders het boek bij een foto van vier dames die de klokken van de St. Petrus luiden. “Ik weet het niet echt, maar ik kan echt genieten van gesprekken met mensen. Wat deze vrouwen beweegt om dit werk te doen. De voldoening die zij er uit halen. Of deze, een andere foto met verhaal uit het boek. De familie Van de Wouw met achttien kinderen. Dat is toch gewoon geweldig om hun leven te beschrijven. Of van Sjef van Dun, een zonderling uit Vessem, maar ook tegelijk iemand met een grote levenswijsheid. Ik heb zijn verhaal de titel meegegeven: ‘Ik had liever een vrouw gehad.’ Dat zegt toch wel veel.” Deze verhalen stonden ooit afgedrukt in de roemruchte weekkrant Kempenland Info dat alle ruimte bood aan artikelen van en over de Kempen. “Daar heb ik lang voor geschreven. In heel de streek bijzondere mensen interviewen voor artikelen in de krant. Maar begonnen ben ik bij Deusone, ruim dertig jaar geleden. Schrijven vond ik altijd al leuk, maar toen ik werd gevraagd voor het Diessense blad is het pas echt aangevangen. Na een aantal jaren had ik iedereen in het dorp al wel gehad en was ik blij om over te kunnen stappen naar de Kempenpers. Maar het is altijd werk geweest naast mijn hoofdbetrekking, veertig jaar lang, als gemeenteambtenaar bij Personeelszaken in de gemeente Hilvarenbeek.”

Achter kloostermuren
Toch was ‘Zo nietig is de mens’ niet zijn eerste boek. Zijn interesse voor religie en de cultuur van de mensen in onze omgeving bracht hem in contact met de monniken van de Achelse Kluis, het beroemde klooster op de landsgrens onder Valkenswaard. “Hoe kan iemand een heel mensenleven doorbrengen achter de kloostermuren? Welke bevrediging kan hij daarin vinden? Om dat te beleven ben ik dagenlang er als gast geweest en heb er alle aan diensten meegedaan. Als je dan midden in de nacht op staat om naar de kapel te gaan en je hoort daar de monniken met hun monotone zang, dan voelt het of de wereld daarbuiten niet eens meer bestaat. Het was een buitengewone ervaring!” Het laatste boek van Jan Smulders is ‘Brabantse Kijk’; een bijzonder project: een foto en een kort verhaal bij elke dag van het jaar. “Het ontstond als een plan, maar ik ben meteen met de uitvoering begonnen. De verhalen erin zijn heel divers: van schapen, of een barometer naar naamgenoot Jan Smulders, de burgemeester en oorlogsheld uit Vessem. Ik zal er tijdens het Schrijverscafé met plezier uit voorlezen.” Sinds enkele maanden is Jan met pensioen. Hij is er de man niet naar om stil te gaan zitten. “Nee, ik ben begonnen aan een nieuw project; een boek over ons moeder. Zij leeft nog en wordt binnenkort vierennegentig. Wat die in haar leven allemaal heeft meegemaakt! De armoede als boer op de zandgrond, het ontzettend harde werken in een traag leven. Daar zal het boek over gaan.” Jan Smulders observeert de mensen in zijn eigen omgeving en schrijft daarover met veel warmte.

Binnenkort in CC Elckerlyc

Achter 't raadhuis 2
5081 BA Hilvarenbeek
013 - 505 06 63
info@elckerlyc.nu

OVER ELCKERLYC

Cultureel Centrum Elckerlyc biedt een sfeervol podium voor uiteenlopende activiteiten voor en door de inwoners van de Hilvarenbeek. Op het gebied van theater, muziek, swing, cabaret, dans, literatuur en film. De moderne accommodatie is ook beschikbaar voor o.a. zakelijke evenementen, informatiebijeenkomsten, borrels. Lees verder

© 2014 Cultureel Centrum Elckerlyc Hilvarenbeek